JJ The Jigsaw

Terug naar het Overzicht Maçonnieke Schilderijen


JJ The Jigsaw op het Museumplein

In 2011 maakte ik een groot schilderij: De Binnenkamer, een kleurrijk werk vol symbolen.
Ik zaagde het in 100 stukken. Zo ontstond JJ The Jigsaw.
Nu kan ik het schilderij steeds opnieuw maken, genietend van het hele proces en eindreultaat.

In 2011 I made a large painting: The Inner Chamber, a work with colorful symbols.
I sawed it into 100 pieces. Thus arose JJ The Jigsaw.
Now I can create the painting over and over again, enjoying the process towards the final result.

de binnenkamer

Hieronder beschrijf ik hoe De Binnenkamer tot stand is gekomen en geef ik een overzicht van de symbolen die ik in JJ The Jigsaw heb gebruikt. De symbolen geven geen volledig beeld van mijn binnenkamer, want aan het verbeelden van bewustzijn, angst, vriendschap, geluk en verdriet ben ik niet toegekomen. Als de losse stukken zijn samengevoegd, zal blijken dat het geheel meer is dan de som der delen.

DE KALLIGRAFIE

De eerste poging om te vertellen over de innerlijke processen die zich in De Binnenkamer afspelen deed ik in 1986. Ik begon er een boek over te schrijven, letterlijk schrijven: kalligraferen en versieren met de hand.

Na ruim een jaar van voorstudies en het versieren van kapitalen, zag ik in dat het monnikenwerk was. Het zou nog vele jaren kunnen duren voor het klaar was en ik had nog zoveel andere creatieve plannen. Ik besloot het project te stoppen en mij meer te richten op schilderen.

kalligrafie

kalligrafie_2

Kalligarfie pagina

GEDICHT

gedicht de binnenkamer

THE JIGSAW

Ik maakte het schilderij De Binnenkamer in 2011 in mijn atelier in Almere Haven. Het schilderen ging eigenlijk geheel vanzelf. Ik had niet echt een plan, had geen voorstudie gedaan, behalve dan een vaag idee over de compositie en het voornemen aspecten van mijn innerlijk weer te geven.  Over de vlakverdeling was ik het snel eens: Ik gebruikte, zoals meestal, de Gulden Snede als uitgangspunt. Vervolgens begon ik gewoon te schilderen met wat er op dat moment in mij opkwam.

Eind 2011 was het schilderij klaar. Ik deed het in een bijpassende houten lijst en zette het neer op een prominente plaats in mijn atelier, wachtend op een gelegenheid het te kunnen exposeren.

In 2012 moest ik mijn atelier verlaten. Omdat het een groot werkstuk was (125 x 180 cm), kon ik het nergens anders kwijt dan thuis in mijn woonkamer.

Er was ook nog het schilderij Fusion met dezelfde afmeting. Bij gebrek aan atelier- en expositieruimte kon ik dit werkstuk nergens ophangen; bovendien was er geen zicht op een expositie voor langere tijd. Ik besloot Fusion geheel los te laten. Ik legde het schilderij omgekeerd op een tafel en zaagde het in stukken. De stukken vielen met de beschilderde zijde op de grond, behalve het stuk met de signering, dat bleef mij aankijken. De stukken deponeerde ik in de vuilcontainer. Het schilderij had zijn werk gedaan, ook kunst heeft niet het eeuwige leven. Van het vernietigen van De Binnenkamer kon geen sprake zijn. Aan het maken van dit persoonlijke werkstuk had ik zoveel plezier beleefd. De vorm, de kleuren, de symboliek, het formaat, het verhaal, ik had zo intens genoten van het proces. Nooit eerder had ik ervaren dat het zo jammer was dat een schilderij klaar was. Opnieuw maken leek geen optie, hoewel …  Al eerder had ik het schilderij Fusion toevertrouwd aan de zaag; waarom kon dat ook niet met De Binnenkamer, maar dan in puzzelstukken? JJ The Jigsaw! De stukken gaven mij nu de gelegenheid het kunstwerk steeds opnieuw te maken.

Interview JJ The Jigsaw: omroepflevoland.nl

JJ The Jigsaw is meer dan een legpuzzel. Het is een kunstwerk vol symboliek en feestelijke kleuren. Het is een samenvatting van enkele aspecten die ik in mezelf kan waarnemen. Sommige aspecten manifesteren zich in de geest, andere in diepere lagen. Alle eigenschappen in de binnenkamer zijn met elkaar verbonden en maken met het lichaam de mens tot een geheel.

Hieronder enkele symbolen die zich in De Binnenkamer bevinden:

Voor meer schilderijen klik je hier :).

Share on Facebook0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someone