Kunstwerken

Op deze pagina vind je een overzicht van kunstwerken die ik in de afgelopen decennia heb gemaakt.
Verder vind je onderaan de pagina’s veel tips voor het aanschaffen van een kunstwerk.

Klik op een kunstwerk
en klik vervolgens op de titel (linksonder) voor meer informatie.

Tips voor het kopen van schilderijen

Natuurlijk moet het schilderij je aanspreken, dat is het belangrijkste. Denk altijd goed na over het formaat en de plaats waar je het wilt ophangen. Een schilderij vraagt doorgaans om ruimte en een rustige achtergrond.

Voordat je een schilderij koopt, moet je je laten adviseren over een lijst, hoewel deze niet altijd nodig is. Ook moet je weten of het schilderij is voorzien van een deugdelijke ophangdraad.
Bij olieverfschilderijen is het soms van belang dat het werk een of meer vernislagen heeft. Afhankelijk van de dikte van de verflaag kan de vernislaag soms pas na een jaar worden aangebracht.

Ook de kwaliteit van de verf en eventuele aangebrachte mixed media verdienen aandacht bij de onderhandeling met de verkoper.

Hoe koop je kunst?

Een kunstwerk aanschaffen is geen sinecure. Hieronder lees je waar je op moet letten als je van plan bent om een schilderij te kopen. De informatie die je hier vindt geldt ook voor ruimtelijke objecten, foto’s en sieraden.

Wat is een goed schilderij?

In de hedendaagse kunstwereld doet het er niet toe of een schilderij mooi of knap geschilderd is. Het predicaat ‘goed’ geldt doorgaans voor kunstwerken die vernieuwend zijn en veel zeggingskracht hebben. Daar let je meestal minder op als je kunst wilt kopen voor in je huis of op je kantoor; dan wil je dat het mooi is of dat het je raakt.
“Zonsondergang” is zo’n voorbeeld van een goed schilderij; het doet er niet toe of je het mooi vindt. Misschien ben je van mening dat het niet klopt. Kan allemaal, maar het schilderij heeft een grote zeggingskracht en kan vernieuwend genoemd worden door het kleurgebruik en de sfeer die is bereikt. Het schilderij is snel maar goed doordacht gemaakt, dat kun je zien.

Zonsopgang

Op deze kunstsite zijn veel werken te zien die voldoen aan de criteria van een goed schilderij. Een goed schilderij behoudt zijn waarde en verveelt niet. Het gaat een belangrijke plaats innemen bij het bepalen van de sfeer in de ruimte waar het hangt. Je voelt je er prettig bij en raakt er aan gehecht. Het kan zelfs zijn dat de waarde ervan in de loop der jaren toeneemt.

Waar kun je schilderijen kopen?

Het aanbod van schilderijen is enorm groot. Een schilderij koop je in een galerie, een kunstbeurs, een veiling of rechtstreeks bij de kunstenaar. Je kunt schilderijen ook op een kunstmarkt aanschaffen, maar dan weet je niet altijd zeker of het werk van goede kwaliteit is, omdat daar het aanbod heel divers is.

Tegenwoordig is de online galerie erg in trek. Je kunt vanuit je luie stoel een kunstwerk googlen op kleur, formaat en thema. Dat is handig om je voor te bereiden op een voorgenomen aanschaf. Wanneer je via het internet een schilderij hebt gevonden dat je bevalt, kun je het beste contact opnemen met de kunstenaar om het werkstuk te gaan bekijken en desgewenst gelijk mee te nemen.

Wat kost een schilderij?

Het is natuurlijk begrijpelijk dat aan elk schilderij een prijskaartje hangt. Voorstudies, gebruikte materialen, alle werkuren, maar ook de wijze van uitwerking van het thema, de zeggingskracht en, gek genoeg, de bekendheid van de kunstenaar zijn factoren die de prijs beïnvloeden. De prijs wordt door de kunstenaar bepaald, al dan niet in overleg met de galeriehouder. Als richtlijn kun je aanhouden een schilderijen, gemaakt door een professionele kunstenaar, te koop zijn vanaf enkele honderden tot enkele duizenden euro’s, afhankelijk van voornoemde factoren.

Samengevat: bereid je goed voor bij het kopen van een kunstwerk :).

Ga naar de contactpagina

Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone