Verf

verfmerkenGebruik zoveel mogelijk verf van goede kwaliteit. Zelf gebruik ik voor olieverf meestal Talens Rembrandt. Vernissen doe ik met Winsor en Newton. Voor acrylverf gebruik ik Talens en Rembrandt en Lascaux. Alle mediums van Talens en Tri-Art  zijn goed. De keuze in mediums van Golden is zeer uitgebreid; je kunt er prachtige effecten en texturen mee maken. Ook voor aquarelverf gebruik ik meestal de blokjes van Talens Rembrandt.

LICHTECHTHEID

Talens gebruikt de aanduiding  + voor ca. 25 jaar, ++ voor ca. 75 jaar en +++ voor 150 jaar of meer. Stel, je mengt blauw (+++) met geel (+). Het verkregen groen zal na ca. 25 jaar degraderen naar blauw.

AQUARELEFFECTEN

Verf mengen met verdunde ossegal, met karnemelk, met zout water. Arabische gom maakt de verf dikker en is geschikt om te druipen. Aquarelpotloden bevatten slechts 6% pigment, de rest is bindmiddel. Je kunt ook een aquarel maken met pastelkrijt, dit bevat meer pigment.

AQUARELTECHNIEKEN

Aquarel is een lastige techniek. Om die te leren beheersen moet je veel experimenteren. Belangrijk daarbij is dat je niet zuinig bent met verf en papier. Ga er van uit dat van de 10 aquarellen er misschien slechts 1 goed is. Meer informatie over aquarellen.

OLIEVERFEFFECTEN

Standolie toevoegen geeft een gladder oppervlak. Lijnolie vergeelt op den duur. Aan waterverdunbare olieverf (Cobra) kun je tot 40% acrylverf toevoegen. Alkyd-olieverf droogt sneller dan gewone olieverf. Je kunt beide soorten mengen. Meer informatie over alkyd. En zie hier voorbeelden van olieverfschilderijen.

VERNIS

Glans verminderen door toevoegen van terpentine. Olieverfvernis kan ook over olieverf. Acrylverf hoeft niet per se afgewerkt te worden met vernis. Een buitenkunstwerk van acrylverf wel altijd vernissen.

KLEUR

pigmenten verf

In principe kun je in veel gevallen volstaan met de drie basiskleuren: cyaan, magenta en geel, aangevuld met zwart en wit. Hiermee kun je de meeste kleuren mengen. De kleuren van ‘permanent’ pigment zijn helderder dan cadmium-kleuren. Een interessant boek om kennis te maken met de wetenschap over licht en kleur is Kleuren Ontcijferd van Dorothye Parker . Je leert er niet alleen over wat primaire, secundaire en tertiaire kleuren zijn, maar ook over de energie en de betekenis van kleuren. Ook kun je uit dit boek leren welke drie kleuren het beste bij jou passen.

Lees hier meer over kleuren en pigmenten
Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone