Ideeën

“Je kunt pas goed leren tekenen en schilderen als je goed kunt waarnemen.”

reflectie

Reflectie

Stel je loopt in een bos, het is herfst, je ruikt de geuren, je ziet de kleuren. Je loopt om plassen heen en geniet van de wandeling. Plotseling ontdek je in de plassen de lucht, de bomen, de kleuren. Alles is in spiegelbeeld. Je maakt een foto van de plas. Voor later, om te schilderen. Kunstenaars werken niet van 8 tot 5, het creatieve proces gaat altijd door.

Een voorbeeld

Je kijkt tv, je ziet een beeld voorbij komen, mooi of niet mooi, en je begint gelijk te associëren. Voor je op tafel ligt gelukkig altijd een schetsboek en een potlood. Snel maak je even een schets en je kijkt verder tv. Voor je het weet heb je vele schetsboeken vol aantekeningen, vanwaaruit je je kunstwerken kunt maken.

Inspiratie

Inspiratie kun je natuurlijk ook opdoen uit kunstboeken, galerieën en musea, en natuurlijk van collega-kunstenaars. Als iets je aanspreekt, maak een foto of schets. Besef dat de meeste kunstenaars elkaar imiteren en elkaars werk kopiëren. Dat is nooit anders geweest. De kunst is echter om aan je kunstwerk steeds jouw eigenheid, jouw handtekening toe te voegen. Schep iets nieuws uit wat er al is.

Meer over inspiratie

Hier enkele bladzijden uit mijn verzamelde ideeën:

Droedelen is gedachteloos tekenen of krabbelen. Mijn vrouw Marja doet dat vaak als ze naar muziek luistert. Er komen vaak interessante patronen uit voort, die weer kunnen worden gebruikt voor kunstzinnige creaties.
droedelen

Share on Facebook0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someone