Tips voor olieverftechnieken

De mogelijkheden om te schilderen met olieverf zijn minstens zo uitgebreid als met acrylverf. Hieronder ga ik je uitleggen hoe een olieverfschilderij tot stand komt en welke technieken daar bij komen kijken.

Ondergrond

Meestal schilder ik op doek, katoen of linnen. Maar schilderen op een houten paneel, olieverfpapier of op karton kan ook. Als je goedkope schildersdoeken koopt, raad ik aan een extra laag gesso aan te brengen, zodat de verf beter hecht.

Als je gaat schilderen op een andere ondergrond dan doek is het aanbrengen van een of meer gessolagen aan te bevelen. Tussen de lagen altijd licht schuren.

Wanneer je gebruik wilt maken van een ondertekening of nog zoekende bent naar de juiste kleurverhoudingen, kun je het beste een dunne acrylverflaag gebruiken. De olieverf die je er later op aanbrengt hecht heel goed op acrylverf omdat deze een open textuur heeft en op waterbasis is. Acrylverf op olieverf aanbrengen is niet mogelijk.

Penselen

Varkensharen penselen zijn goedkoop, maar de productie ervan laat qua dier-vriendelijkheid te wensen over, dus die koop je natuurlijk niet. De mogelijkheden om olieverf op te brengen zijn talrijk: synthetische penselen zijn niet betaalbaar, maar de duurdere, bijvoorbeeld marterharen penselen, werken toch het prettigst.

Olieverf

Het belangrijkste van olieverf is de kwaliteit. Gebruik altijd verf die rijk is aan pigmenten, bijvoorbeeld van Winsor en Newton of Talens, maar andere merken kunnen natuurlijk ook.

De belangrijkste eigenschappen van olieverf zijn: de droogtijd, de lichtechtheid, de smeuïgheid en de warmte van de kleuren.

Er zijn twee soorten olieverf:

  1. Op oliebasis: de droogtijd is afhankelijk van de kleur en dikte van de laag van ca. 2 tot 14 dagen. De verf kun je verdunnen met medium of (reukloze) terpentine.
  2. Op waterbasis: bijvoorbeeld Cobra van Talens. Deze olieverf kun je dus mengen met water. Je kunt er zelfs acrylverf aan toevoegen, maar nooit meer dan 40%. De droogtijd van deze verf is vele malen korter dan de reguliere olieverf. De verf kun je verdunnen met een speciaal medium of met water. Voordeel van deze verf is dat hij niet of nauwelijks riekt.

Hulpmiddelen

Om een olieverfschilderij te maken kun je van alles gebruiken wat je al in huis hebt: kurken, betaalpasjes, spijkers, zand, touwtjes, plaatjes, steentjes, veertjes. Enfin, verzin zelf maar. Maar vergeet ook niet een setje paletmessen klaar te leggen voor je begint.

Op de Textuur-pagina vind je meer over hulpmiddelen en voorbeelden.

Technieken

Hieronder zie je wat voorbeelden van mogelijkheden met olieverf. Het zijn details uit schilderijen die ik maakte. Zie ook de portfolio olieverfschilderijen.

olieverf

olieverf op doek 20 x 30 cm

olieverf op doek
20 x 30 cm

olieverf op doek 60 x 80 cm

olieverf op doek
60 x 80 cm

GE DIGITAL CAMERA

Kantje boord (40 x 40 cm) - € 295,- NU € 265,50

Kantje boord (40 x 40 cm) – € 295,- NU € 265,50

Olieverf op doek 80 x 100 cm

Olieverf op doek
80 x 100 cm

Toevoegingen

Standolie toevoegen geeft een gladder oppervlak. Lijnolie vergeelt op den duur. Aan waterverdunbare olieverf (Cobra) kun je tot 40% acrylverf toevoegen. Alkyd-olieverf droogt sneller dan gewone olieverf. Je kunt beide soorten mengen.

Uitvegen met lijnolie

olieverfstudie 60 x 60 cm

olieverfstudie 60 x 60 cm

Voor het ‘Portret van een Man’ ging ik als volgt te werk:

Op het palet heb ik drie kleuren: blauw, bruin en rood.

Verder is nodig:

  • een 2-inch kwast
  • lijnolie (meer info)

Stappenplan:

  1. Met de brede kwast smeer ik nonchalant mijn schildersdoek in, heel losjes, op sommige plekken minder verf.
  2. Met een doekje wrijf ik met cirkelachtige bewegingen over de verf, zodat het hele doek is bedekt met een dun laagje verf.
  3. Vervolgens veeg ik met een doekje met lijnolie het gezicht van de man uit de verf. Er komt helemaal geen penseel meer aan te pas!

Hierboven mijn eerste poging, geschilderd in 30 minuten. Ik had geen voorbeeld en kwam tot de conclusie dat de man wel een beetje op Karl Marx lijkt, of zijn zoon, of Pavarotti.

OLIEVERF OVER ACRYLVERF

Hier zie je een voorbeeld van olieverf over acrylverf. Het bovenste schilderij is de onderlaag voor het onderste. Maar ik heb in het proces naar olieverf wel veel veranderd. Het schilderij is getiteld “De kus of het mannelijke van de vrouw”.

Appel en Engel

De Kus NU € 805,50

Vloeien

Bij het vloeiend schilderen, zodat de kleuren in elkaar overlopen, kan het prettig werken om vooraf een zeer dunne lijnolie-laag aan te brengen.

Losse toetsen

Bij het schilderen van dit apothekersflesje koos ik voor een losse schildertoets. Ik schilderde dit met een platte penseel en zorgde er voor dat de omrandingen vaag blijven.

flesje

 

Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone