Beeldhouwtechnieken

Hoe en wat? Dat lees je op deze pagina;

Het idee

Creativiteit is een belangrijke menselijke uitingsvorm. Iedereen in creatief. Alleen bij sommigen uit zich dat direct en bij anderen is het verborgen. Lees hier meer over ideeën en inpiratie.

Iemand die alles al heeft, die kan doen wat hij wil, die genoeg vrije tijd heeft en veel vrienden, kan soms toch het gevoel hebben dat er in zijn leven iets mankeert. Door de eigen creativiteit te ontdekken kan hij aanspraak maken op een innerlijk vermogen dat zijn lege gevoel kan invullen. Onder andere met beeldhouwen kan dit vermogen worden aangewakkerd.

Hier wat ideeën voor een beeld voor het geval je even geen inspiratie hebt.

SAMSUNG SAMSUNG SAMSUNG SAMSUNG SAMSUNG SAMSUNG SAMSUNG SAMSUNG SAMSUNG

 

Hier een voorbeeld van een beeld uit gasbeton.

Even een zijsprong … Hier een parasoltafeltje gemaakt van gasbeton en bekleed met mozaïek.

Materialen

Wie voor het eerst gaat beeldhouwen, adviseer ik te werken met een blok gasbeton, ook wel Ytong blok genoemd. Dit materiaal is gemakkelijk te bewerken met een zaag, verfkrabber, vijl en schuurpapier.

Bij het te lijf gaan van zo’n blok steen kun je jezelf behoorlijk tegenkomen. Ik heb gemerkt dat in een groep de emoties meestal wel in de hand worden gehouden, maar in de nabijheid van iedere aspirant beeldhouwer is altijd wel een zekere spanning merkbaar. Beeldhouwen gaat net zoals het in sommige situaties in het leven kan gaan: “Het lukt me niet. Ik stop er mee. Ik zit vast. Ik durf niet meer. Het lijkt nergens op”. Daarna komt, al dan niet aangestuurd door de begeleider, meestal weer een lichte opleving, die zich kan uiten in een fanatiek enthousiasme.

Aan de slag dus

beeldhouwen

Ieder mens beschikt dus over creativiteit. De een is daar verder mee dan de ander. Het denken kan het creatieve proces blokkeren en zit ons daarom vaak in de weg. Creativiteit is een kracht die zich laat ontwikkelen met vallen en opstaan. Wanneer je het blok bewerkt met volle aandacht en intelligentie kun je bereiken wat je wilt en, wat minstens zo belangrijk is, genieten van het proces. Het aardige van beeldhouwen is dat de wijze van werken direct in het beeld zichtbaar is, dit wil zeggen dat de vorm en de gebruikte techniek veel inzicht geven in de maker. Het beeld spreekt duidelijke taal. Bij een beeldhouwgelegenheid in Frankrijk schreef ik ooit een klein liedje op de wijs van “De Steen” van Bram Vermeulen.

ik heb een beeld gehakt in Frankrijk in de bergen
‘k heb nooit geweten dat dat in mij zat
en bij het hakken van dat eigen beeld
ben ik mijn drukke leven eventjes vergeten
‘k wist niet dat bij het hakken van zo’n blok
ik kwijt kon wat ik steeds verborgen heb
dus heb ik bij het houwen van dit beeld
mezelf ook eens van een andere kant gezien

Share on Facebook0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someone