Creatie

Al verwacht je het niet, ik heb technieken geleerd van Bob Ross. Het lijkt allemaal erg eenvoudig, zoals hij dat doet en na een beetje oefening blijkt dat ook zo te zijn. Vele malen heb ik een zelfde filmpje goed bekeken tot ik er achter kwam dat het om trucjes gaat, die heel handig zijn om interessante effecten te krijgen.

Enkele tips

mag ik even

  • Gesso kan niet over olieverf.
  • Probeer een ondergrond te maken van gesso, water en zand.
  • Vaak is bij goedkope schildersdoeken de gesso-kwaliteit minder goed. Zet er dan een paar extra lagen gesso op.
  • Als je zware of natte dingen op een katoenen doek gaat doen, zet dan eerst twee lagen ‘preparing size’ op de gesso-ondergrond. Dit voorkomt dat je doek gaat lubberen of uitzakken.
  • Aan acrylverf kun je ook gesso toevoegen in plaats van wit.
  • Met verdunde gesso kun je textiel verharden.
  • Heavy Gel kun je ook gebruiken als lijm en als transparante beschermlaag over papier en om te voorkomen dat papier gaat bobbelen
  • Glossy Gel lijmt beter dan matte gel
  • Terpentine (white spirit) is minder schadelijk dan terpentijn
  • Puur pigment vastzetten met fixatief of matte vernis in spuitbus.

Composities

Voordat je aan een schilderij begint heb je een idee. Daarna komt het plan en volgen er  een of meer voorstudies.

Grofweg zijn er drie manieren van composities:

  1. een statische compositie. Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van rechte evenwijdige lijnen en vormen. Zo’n compositie straalt rust uit.
  2. een dynamische compositie bevat doorgaans ronde vormen en lijnen, die al dan niet door elkaar lopen.
  3. een compositie met een centraal (Gulden Snede-)punt, dat de aandacht trekt.
Bij composities en verhoudingen van kunstwerken en in de architectuur wordt vaak gebruik gemaakt van de Gulden Snede. Een schilderij-opzet waarbij de Gulden Snede-verhouding wordt gehanteerd belooft een goed schilderij te worden. Naast de Gulden Snede worden ook de centrale-, de (a)symmetrische- en de driehoekscomposities gebruikt. Het zijn geen strakke regels, maar richtlijnen voor de juiste verhoudingen van verschillende beeldelementen in een schilderij.

Hier enkele voorbeelden van composities:

Lijntekeningen

lijnEen aardige manier om lijntekeningen te leren maken is gebruik te maken van foto’s. Van de afbeelding worden de contouren nagetekend. De tekening kan later gebruikt worden als ontwerp voor een schilderij dat verder naar eigen inzicht kan worden gekleurd en uitgewerkt.
De werkwijze is als volgt: Zoek plaatjes of delen van plaatjes uit kranten en tijdschriften met een zelfgemaakt kartonnen zoekertje van 5x5cm. Kies plaatjes met een boeiende lijnstructuur. Plak de plaatjes op een A4-tje, teken er een hokje naast en neem de hoofdlijnen van het plaatje met potlood of fineliner over.
Met deze methode voorzie je jezelf van een groot aantal thema’s die weer gebruikt kunnen worden voor later werk. Ook blijkt het goed toepasbaar voor beginnende schilders. Ze leren op deze manier anders, meer artistiek naar plaatjes en de wereld om hen heen te kijken.

 

 

 

 

Transfer maken

Om een bestaande tekening in een schilderij of collage te verwerken kun je de tekening natuurlijk gewoon uitknippen en lijmen, maar er is een andere methode die ik je kan aanraden: een transfer maken.
Hieronder zie je een tekening  en dezelfde tekening gespiegeld in een schilderij.

Nu wil jij weten hoe dat moet … dus dat ga ik uitleggen.

engeltransferengel1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Maak een zwart-wit fotokopie van je tekening
2. Smeer de plaats op je schilderij of collage ruim in met Heavy Acrylgel Mat
3. Leg de kopie met de inktzijde naar beneden op de ingesmeerde plek
4. Wrijf voorzichtig met een pasje het papier in de gel, goed aandrukken
5. Laat 24 uur drogen
6. Maak het papier nat met een spons en rul met je vinger voorzichtig de laagjes papier er af
7. Als het papier weg is, constateer je dat de inkt, dus de tekening is blijven, zitten

Vooral voor degenen die het moeilijk vinden om een gelijkend portret te tekenen, is dit een prima methode om de basistekening op doek te zetten. Als deze methode je bevalt, zul je gaandeweg merken dat de mogelijkheden hiermee zeer talrijk zijn.
Let wel op dat alles wat je doet gespiegeld wordt, ook teksten. Als je dit niet wilt moet je je tekening eerst scannen en wijzigen op je computer. Dat kan bijvoorbeeld met Powerpoint.

Share on Facebook0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someone