20 tips voor exposeren

Iemand die kunst maakt, wil zijn werk exposeren. Vaak niet alleen om de kunstwerken aan anderen te laten zien, maar om een of meer werken te verkopen.
Een goede en succesvolle expositie organiseren is niet zo simpel. Maar om te beginnen moeten we onderscheid maken tussen kunstwerken van professionele kunstenaars en van amateurs. Daar begint al meteen het eerste probleem, want professionele kunstenaars maken niet altijd goed werk en onder de amateurs bevinden zich uitstekende kunstenaars.
Professionele kunstenaars kunnen hun werk aanbieden bij een galerie en in sommige gevallen worden zij gevraagd hun werk ten toon te stellen in een museum. De kunstenaars bepalen de prijs van het werk. De galeriehouder zorgt voor de inrichting van de tentoonstelling, de uitnodigingen, de vernissage en maakt afspraken met de kunstenaar over de vergoeding voor de galerie. Voor exposities in musea gelden allerlei uitgebreide regels, die voor dit artikel niet relevant zijn.

Hierbij 20 adviezen voor het inrichten van een tentoonstelling.

 1. Onderzoek waar een expositie mogelijk is. Denk bijvoorbeeld aan ziekenhuizen, gezondheidscentra, kantoren, overheidsgebouwen, galerieën en leegstaande winkelpanden.
 2. Overleg met de eigenaar of beheerder van de ruimte of de kunstwerken zijn verzekerd. Zo nee, bepaal dan zelf of je de werken wilt verzekeren.
 3. Vraag aan de eigenaar of beheerder of bij verkoop een commissie moet worden afgedragen. Vraag ook of er andere kosten in rekening gebracht worden, zoals verlichting en verwarming.
 4. Vraag aan de eigenaar of beheerde naar het aankoopbeleid. Soms worden als tegenprestatie voor het verfraaien van een ruimte met jouw werk een of meer werken aangeschaft door de eigenaar of beheerder.
 5. Spreek de periode van exposeren af en wanneer de expositie kan worden ingericht.
 6. Maak ook afspraken over de vernissage, de drankjes, de hapjes, de tijd en eventuele muzikale omlijsting.
 7. Zorg voor uitnodigingen en verstuur die per post, maar zekere ook via alle sociale media die je tot je beschikking hebt.
 8. Denk aan voldoende visitekaartjes en eventuele flyers met uitleg over je werk.
 9. Bepaal welke werkstukken je wilt exposeren. De hoeveelheid is uiteraard mede afhankelijk van de ruimte.
 10. Kijk of alle te exposeren werken in goede staat zijn, herstel eventuele beschadigingen.
 11. Zorg bij schilderijen voor een deugdelijke ophangdraad en bij kleine beelden voor een bijpassende sokkel. Klein werk, zoals sieraden en kwetsbaar keramiek, kan het beste in een vitrine worden geëxposeerd.
 12. Regel het transport van je werk naar de ruimte.
 13. Het inrichten van de expositie verdient veel aandacht. Te veel werk is af te raden. Het wordt voor de bezoekers onoverzichtelijk. Geef je beste werk een ereplaats met veel ruimte eromheen. Zorg voor een ruime afmeting tussen schilderijen en zet beelden niet in de loop.
 14. Maak een prijslijst van al je werk en maak nette kaartjes met de desbetreffende informatie, zoals titel, materiaal, afmeting en prijs.
 15. Neem rode stickers mee wanneer een werk is verkocht (eventueel meerdere rode stickers plaatsen bij etsen en foto’s waar meereden exemplaren van beschikbaar zijn) en groene stickers wanneer iemand een optie op een werk heeft gedaan.
 16. Als er werk verkocht wordt is dat doorgaans vooral tijdens de vernissage. Neem dus de tijd om je bezoekers alle aandacht te geven.
 17. Het is niet aan te raden om werk dat verkocht wordt gelijk mee te geven aan de koper. Plak een rode sticker en maak een afspraak voor aflevering.
 18. Neem ook na de vernissage af en toe een kijkje in de expositieruimte en corrigeer zo nodig de opstelling.
 19. Probeer afspraken te maken in de expositieruimte met potentiële kopers.
 20. Als je met meerdere kunstenaars gaat exposeren maken dan heldere afspraken (op papier) over de inrichting, de prijzen en alle andere relevante zaken zoals hiervoor genoemd. Zorg er vooral voor dat het werk van de verschillende kunstenaars kwalitatief gezien overeen komt.
Share on Facebook0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someone