Creatie van de werkelijkheid

Papier en karton
50 x 50 x 25 cm

Creatie van de werkelijkheid

Het kunstwerk ‘Creatie van de Werkelijkheid‘ stelt een toneel voor waarop mijn leven zich afspeelt. Er is een draaiplateau voor het wisselen van een decor. De muur op het vaste decor verbeeldt de hersenen, in het midden bevindt zich een miniatuurkunstwerk van laagjes karton dat bedoeld is om de kijker mee te nemen ‘naar binnen‘. Voor de rekwisieten maakte ik een schaal met daarboven hangend een tetraeder. De schaal staat symbool voor de verzameling van wensen en de tetraeder is een meditatierichtpunt. En dan is er nog de papieren ladder die continue staat opgesteld om aan de vermeende werkelijkheid de gelegenheid te geven te kunnen ontsnappen. Op het ronde plateau staat aan de ene kant een (zen)meditatiekrukje met daar tegenover een voorwerp dat staat voor de kunst in het algemeen. Ik bedoel hiermee dat de kunst voor mij een belangrijke spirituele plaats inneemt. Aan de andere kant van het plateau bevindt zich een luie fauteuil, waarin ik heerlijk kan wegzakken en aan anderen kan vertellen wat ik heb meegemaakt.
Het geheel is gemaakt van papier en karton, gelijmd en geniet.

 

Vanaf het moment dat ik er binnenliep kwam de omgeving mij bekend voor. Hier was ik eerder geweest, hier voelde ik mij thuis, hier in mijn kamer. Ik kende de luie stoel nog wel waarin ik uren kon vertellen over wat daar op het toneel gebeurde en achter de coulissen, over alle rollen die ik speelde met bijbehorende maskers.

Acteren was een eenzame missie; hoewel ik iedereen kon spelen, mijn eigen lot kon scheppen, bleef ik alleen, alleen in mijn kamer. Maar toch …, ik legde mijn wensen in de schaal en ik kreeg wat ik wilde: liefde en schoonheid. Ik maakte kunst en muziek, mediteerde en dronk een biertje. Zo schiep ik mijn realiteit dag na dag, jaar na jaar, leven na leven.

Maar die ladder had ik nog niet eerder gezien. Had ik die daar neergezet? Waar leidt hij heen? Straks, als niemand kijkt, als de maskers zijn afgedaan en alle wensen zijn vervuld als alles stil is en vol liefde en het spel is afgelopen, klim ik omhoog. Ik verwacht daar wat ik zelf heb bedacht en gecreëerd. Want daar, boven de wereld van illusie, daar is de werkelijkheid, daar ga ik heen.

Terug naar het Overzicht Maçonnieke Schilderijen

Share on Facebook0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someone