Matisse in het Stedelijk Museum

Volgens het Stedelijk Museum in Amsterdam verdient kunstenaar Henri Matisse (1869-1954) weer eens een tentoonstelling in Nederland. Matisse is een zeer geliefde en invloedrijke kunstenaar van de 20e eeuw. Zijn beelden schilderijen en knipsels zijn wereldwijd beroemd. De kunstenaar zocht in zijn werken naar een perfecte overeenstemming tussen vorm en kleur.

download

De tentoonstelling Oase van Matisse toont de artistieke ontwikkeling van Matisse. De kunstenaar werd vooral bekend met zijn enorme werken met kleurige knipsels. Het museum wil echter ook laten zien wat Matisse deed voor dat hij begon met de knipkunst.

 

Vrolijkheid en zorgeloosheiddownload (1)

Naast kust van Matisse laat het museum ook werk zien van kunstenaars door wie Matisse werd geïnspireerd en beïnvloed. Matisse deed ook inspiratie op tijdens reizen naar bijvoorbeeld Algerije, Marokko en Tahiti. De kunstenaar was vaak ziekelijk, maar dit is in zijn kunst bijna niet terug te zien. Zijn werken stralen vrolijkheid en zorgeloosheid uit.

De expositie van kunst van Matisse in het Stedelijk Museum is de grootste ooit in Nederland. Het museum bezit zelf maar enkele werken, maar heeft veel kunst in bruikleen uit collecties van uit de hele wereld. Het middelpunt van de expositie is het topstuk ´De parkiet en de zeemeermin´ (1952-1953). De expositie is tot en met 16 augustus te bewonderen.

Share on Facebook0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someone