Bijzondere 3d-geprinte-expositieruimte in Amsterdam

Amsterdam krijgt er een nieuwe expositieruimte bij. De expositieruimte moet in 2016 gereed zijn en wordt door een 3D-printer gemaakt. Het gebouw zal ruimte bieden aan tijdelijke exposities van musea. Er wordt nog met verschillende partijen gesproken om de museale functie van het pand op zich te nemen.

images

Italiaanse printer

Het zogeheten landscape house is ontworpen door architect Janjaap Ruijssenaars. Hij bedacht een gebouw dat door een 3D-printer in een stuk kan worden opgeleverd. De techniek van het printen van driedimensionale objecten is vrij nieuw.

Voor de realisatie van de expositieruimte gebruikt Ruijssenaars een 3D-printer van de Italiaanse Enrico Dini. Voordat de printer in gebruik wordt genomen, wordt hij eerst in Nederland getest. Ruijssenaars ontwierp een printtechniek om vermalen steen of zand met een speciale vloeistof te laten verharden in de gewenste vormen.

Elegante methode

Ruijssenaars werkt samen met projectontwikkelaar AM Real Estate Development en bouwbedrijf BAM om het landscape house te realiseren. BAM Utiliteitsbouw zal de 3D-printtechniek gebruiken naast de traditionele bouwtechnieken.

Het gebouw dat waarschijnlijk aan de Zuidas komt te staan, krijgt een oppervlakte van 700 vierkante meter. De vorm van het pand is plat gekromd en lijkt geen eind en begin te hebben. Ruijssenaars werd hierbij geïnspireerd door het geheel van de aarde dat geen begin of einde heeft. Volgens Ruijssenaars is 3D-printen de meest elegante methode om de complexe krommingen tot stand te brengen.

Het project wordt onder andere gesteund door de Rijksoverheid.

Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone