Je gedicht is klaar, wat nu?

 Je hebt een gedicht, maar wat wil je ermee?
Wil je je gedicht aan anderen laten horen?

Waarschijnlijk zal je familie zeggen dat ze je gedicht prachtig vinden, maar familie is geen maatstaf, daar schiet je niks mee op. Probeer iemand te vinden die je onafhankelijk kan adviseren over je gedicht. Even googlen en je vindt wel iemand aan wie je je gedicht kan toesturen.

En dan, als je helemaal tevreden bent, kun je er mee voor de dag komen. Je kunt je aanmelden voor een poëziewedstrijd of bij een Poëzie café. Mogelijkheden genoeg.

 

 

2014-10-23 15.58.59Gedichtenbundel

Als je eenmaal een stuk of dertig gedichten hebt gemaakt kun je een bundeltje uitbrengen. Verzin een toepasselijke titel en laat door een kunstenaar een mooie omslag ontwerpen.

Er zijn veel websites waar je met Printing On Demand je eigen boekje kan maken. Voor een paar tientjes heb je al een stapeltje boekjes die je kunt doorverkopen of weggeven aan geïnteresseerden.

Als je contact hebt met een beeldend kunstenaar of grafisch ontwerper dan is het ook aardig om je gedicht op een ansichtkaart te zetten. Die kaarten kun je bijvoorbeeld neerleggen in cafés. Je zet je naam en emailadres erbij en zo weten mensen je te vinden.

Het voordragen

Een gedicht komt het beste over als je het niet voorleest maar voordraagt. Dit betekent dat je moet oefenen, want niets is irritanter dan wanneer de luisteraars je niet verstaan en daardoor ongeïnteresseerd een andere kant op kijken. Dus, maak er wat van! Ga niet mompelen en praat niet te snel. Houd contact met de luisteraars door ze aan te kijken.

Het voordragen wordt leuker als je zorgt voor begeleidende muziek, die niet overheerst. Dus, neem een gitarist op pianist mee die een deuntje speelt dat past bij hetgeen je te vertellen hebt.

Af te raden is je gedicht door een ander te laten voorlezen. Dan zul je merken dat de klemtoon niet klopt en dat hetgeen je wilde benadrukken niet uit de verf komt. Dus: doe het zelf of doe het niet!

Maar als je gaat voordragen, dan is vooral belangrijk: Ga niet achter een katheder of tafel staan! Laat je zien als mens, als dichter!

En om de voordracht nog leuker te maken kun je een Powerpoint presentatie maken, waarmee je afbeeldingen of filmpjes kunt laten zien die je gedicht nog meer zeggingskracht geven.

Vind je dat lastig? Stuur een FB bericht en ik help je ermee.

Share on Facebook0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someone