Een gedicht en een beeld als Gesamtkunstwerk

Poetry Slam is de nieuwe Gedichtenwedstrijd

Waar voorheen dichters hun verzen voorlazen achter een katheder, is er nu ruimte en creativiteit om hedendaagse kunstzinnige uitingen toe te voegen aan het voordragen van je gedicht. Met het gebruik van moderne hulpmiddelen zijn de mogelijkheden daartoe onuitputtelijk.

reisGedicht&Beeld Prijs

Zo werd er in Almere de Gedicht&Beeld-Prijs georganiseerd. Beeldend kunstenaars en dichters werden uitgenodigd een duo-kunstwerk te maken. Elkaar dus te inspireren op een gezamenlijk gekozen thema. Op een website konden schilders, beeldhouwers, fotografen, videokunstenaars, dichters en rappers zich aanmelden. Via de site konden de deelnemers zich aan elkaar koppelen en aan de slag gaan. Ze kregen zes maanden de tijd om hun duo-kunstwerk te maken. Een deskundige jury voor beide disciplines nomineerde 20 duo-kunstwerken die op de slotavond gepresenteerd konden worden.

Twee weken voor de presentatie en tevens veiling werden de werken tentoongesteld en konden bezoekers inschrijven om een Gesamtkunstwerk aan te schaffen. Ook konden de bezoekers de werken nomineren met hun stem.

Hoogtepunt was natuurlijk het uitreiken van de publieksprijzen en daarna de veiling. Het werd een groot succes: er werd gezongen, gerapt, uitleg gegeven door de kunstenaars met Powerpoint-presentaties.

Alles kan, alles mag

Gedichten schrijven past bij deze tijd. Je mag schrijven en zeggen wat je wil, het tolerantieniveau is hoog, de vrijheid van meningsuiting viert hoogtij. Maar ja, je moet het gedicht eerst nog schrijven en hoe doe je dat? Wanneer wordt je verhaal een gedicht?

En als het klaar is, wat wil je er dan mee? Wil je je gedicht (laten) zingen of rappen, wil je er beelden bij gebruiken? Misschien wil je je eigen poetry site maken of een bundeltje uitbrengen.

Gedichten club

Als je je nog niet helemaal zeker voelt over je eigen gedichten kun je je bijvoorbeeld aansluiten bij een gedichtenvereniging. Daar komen (aspirant) dichters bij elkaar om elkaars werk te bespreken en tips en trucs uit te wisselen. Hartstikke leerzaam. Een voorbeeld van zo’n dichtersclub is Aldichter in Almere. Misschien lukt het je om met gelijkgestemden een eigen poëzieclub op te zetten, maar dan natuurlijk het liefst met een professionele dichter erbij.

Share on Facebook0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someone