Wegnemen wat ons scheidt

Arbeid-saam

Arbeid-saam – acryl op doek 60 x 80 cm

mei 2021 

Wegnemen wat ons scheidt

“Onlangs kreeg ik een uitnodiging om deel te nemen aan een online sessie van de onafhankelijke en gemengde Loge Ziggurat te Den Haag. Alleen al de werkwijze en het thema wekten mijn nieuwsgierigheid.”
“Hoezo?”
“Het was een een inleiding door de Belgische broeder Hugo de Cnodder over het thema ‘Ik verlaat de autostrades van de vrijmetselarij en sla een uitnodigende veldwegel in en vlei mij er tussen de bloemen in de berm’.”
“Dat klinkt ingewikkeld en poëtisch.”
“Ja, dat vond ik ook toen ik het las, maar er werd mij na mijn aanmelding een uitgebreide toelichting toegestuurd, die het thema duidelijk maakte.”
“Oké, maar wat heb je er van opgestoken?”
“De online bijeenkomst begon al heel mooi. Vooraf werd mij het gehele rituaal toegestuurd met daarbij een A4tje met het getekende Tableau. De bedoeling was dat de deelnemers dit A4tje naast hun scherm neerlegden met daarop drie kaarsjes Wijsheid, Kracht en Schoonheid, die iedereen gelijktijdig kon aansteken. Dit proces verliep stil en ingetogen.”
“En de inleiding…?”
“De inleiding ging over de verkaveling van het maçonnieke landschap en de aanmoediging om dwarsverbindingen op te bouwen met andere obediënties, omdat het wezenlijke van de maçonnieke arbeid te vinden is in de unieke ontmoetingen tussen broeders en zusters.”
“Een actueel thema.”
“Inderdaad. De gedachtenwisseling ging met name over de rol van de overkoepelende organisaties en de ‘autonomie’ van de loges.”
“Stond de autonomie ter discussie?”
“Ja.”
“Hoe maçonniek is zo’n comparitie?”
“Nadenken over een universele broederschap en onderzoeken van samenwerking met andere genootschappen is toch maçonnieke arbeid?”
“Je bedoelt het zoeken naar wat verbindt en wegnemen wat ons scheidt?”
“Wij begrijpen elkaar.”

Share on Facebook0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someone

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>