Overpeinzing

Terug naar overzicht maçonnieke schilderijen

Uit Overpeinzingen
van Marcus Aurelius Antoninus
Boek 5 – 33

Acryl  en veer op paneel 40x40cm

Overpeinzingen H5-33


Nog een korte tijd en ge zijt slechts stof en beenderen, een naam of zelfs dat niet meer. Een naam is slechts een holle klank, een echo, en wat wij in het leven hoogachten, is ijdel, vergankelijk en gering; mensen zijn als hondjes die naar elkaar grommen, als kinderen die kibbelen, zo lachen ze en direct daarna barsten ze in tranen uit. Eigenschappen als vertrouwen, zelfrespect, rechtvaardigheid en waarheidsliefde zijn het die ‘de mens van de aarde, met de zich wijd uitstrekkende wegen, naar de Olympus voeren’.
Wat houdt u dan nog hier? Als de zintuigelijke wereld werkelijk veranderlijk en onevenwichtig is, als onze vermogens zo zwak en gemakkelijk te misleiden zijn, de gedachten zelfs voortkomen uit bloed, en als een goede reputatie in de wereld slechts ijdelheid is, wat rest er dan? Blijmoedig te wachten tot uw bestaan ten einde komt of een andere vorm aanneemt. En waarmee kunnen wij volstaan tot dat tijdstip aanbreekt? Wel, waarmee anders dan het vereren en lofprijzen van de Goden, goed doen jegens de mensen, volharding en soberheid. Het is een eerste vereiste dat wij ons blijven beseffen dat dit armzalige stukje vlees en bloed en dit korte leven ons niet toebehoren en dat ze evenmin door ons beheerst worden.” 

Share on Facebook0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someone

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>