Jan Jippe

Sinds 17 juli 2014 ben ik aangesloten bij de RKD (Rijksbureau Kunsthistorische Documentatie). 

Van huis uit ben ik grafisch ontwerper, maar sinds tientallen jaren houd ik mij actief bezig met beeldende kunst. Ik werk in allerlei stijlen en technieken en heb, naast mijn grafische opleiding en mijn opleiding als docent Handvaardigheid, veel masterclasses gevolgd bij Talens en (prive)lessen bij verschillende kunstenaars.
Naast mijn werk als beeldend kunstenaar organiseer ik kunstprojecten, adviseer ik over kunst, houd ik mij bezig met poëzie en grafisch ontwerp.

michelangelo

jan jippe

“Het liefst maak ik mijn werk
op een knipoogafstand van het hart
waar altijd zoveel te beleven valt.”

In de loop der jaren heb ik door opleiding en zelfstudie veel schilder- en grafische technieken leren beheersen, die ik afhankelijk van de stemming of de soort opdracht kan toepassen. Mijn werk is daarom zeer afwisselend, nu eens figuratief met veel precisie, dan weer losjes en neigend naar het abstracte. Maar binnen de vele stijlen blijft mijn herkenbare ‘handtekening’ zichtbaar in kleur, licht en compositie.

Kopiëren mag, mits je er iets van jezelf aan toevoegt.

Veel kunstenaars hebben invloed gehad op mijn creatieve ontwikkeling. Door details en thema’s in hun werk te bestuderen ontdekte ik technieken en stijlen die ik leerde toe te passen in mijn werk. Belangrijke voorbeelden daarvan zijn:

  • Gustav Klimt (1862-1918). Deze schilder met zijn erotische toespelingen gebruikte in zijn werk prachtige ornamenten en versieringen. Vol bewondering viel ik stil bij zijn Beethoven Fries in Wenen.
  • Ferdinand Hodler (1853-1918). Ik bewonder Hodler om de spirituele kracht en symboliek in zijn schilderijen. Een prachtig werk vind ik “Der Auserwählte”, waarin ik mijzelf als kind herken
  • Friedensreich Hundertwasser (1928-2000). Deze kunstenaar bewonder ik om zijn prachtige kleurrijke schilderijen en grafisch werk. Ook hij gebruikt veel symboliek in zijn werk.
  • Alfred Stevens (1823-1906) schilderde veel vrouwen met bijzondere japonnen. Hij is vooral bekend om zijn stofuitdrukking.
  • Tamara de Lempicka (1898-1980) was een Poolse kunstenaar. Zij schilderde vooral modellen in een heel eigen stijl. Vooral de zachte kleurovergangen trekken mijn aandacht.
  • Georgia O’Keeffe (1887-1986) schilderde veel bloemen, maar op een manier die exact de schoonheid ervan weergeeft.
  • Salvador Dali (1904-1989). De beroemdste surrealistische schilder mag in dit rijtje niet ontbreken. Zijn werk blijft een voorbeeld voor mij.
  • Daniel Enkauoa (1962 – heden) heeft een bijzondere eigentijdse stijl. Zijn olieverfwerken hebben heel veel kleur, aangebracht met kleine vlekjes.

Op veel plaatsen heb ik mijn werk tentoongesteld, waaronder in het Coda Museum te Apeldoorn en enkele malen in New York.

Na overleg is het mogelijk een expositie van mijn werk te regelen in uw omgeving.

 

Share on Facebook0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someone