Inspiratiebron

“Inspiratie komt voort uit associaties die je kunt ervaren door bewuste waarneming buiten jezelf en in jezelf.”

Inspiratiebron
Omdat ik wilde uitzoeken wat nu eigenlijk mijn bron van inspiratie is, ging ik in de zomer van 2012 aan de slag om dit voor mezelf op papier te zetten en verder uit te werken. Graag wil ik mijn bevindingen tot nu toe hier weergeven.
Hier zie je een globaal schema van de mens en zijn plaats in de wereld. In de mens, ik veronderstel in het hart, bevindt zich een scheppend vermogen dat ik de inspiratiebron noem.

Er zijn 4 manieren waarop de inspiratiebron wordt gevoed:

1. Het karmisch verleden

poezieles jan jippe

Handelingen die je in het verre of nabije verleden hebt uitgevoerd en gedachten of emoties die je hebt gehad of ervaren, kun je je herinneren. Het kan zijn dat je nog iets ‘dwars’ zit en of iets waarover je liever niet nadenkt of spreekt. Totdat je de behoefte voelt of inziet dat het beter voor je is dit wel te doen. Kunst, in de vorm die aansluit bij jouw talent, geeft je de mogelijkheid tot manifestatie van ervaringen, waardoor je bijzondere waarnemingen kunt laten zien of ‘oud zeer’ kunt oplossen. Voorbeeld: ik schilderde “Ik zwem niet graag”.

2.Het DNA-verleden

In je genen die je van je ouders hebt geërfd kunnen talenten zijn vastgelegd die zich al van jongs af aan kunnen uiten. Sommige “wonderkinderen” doen dat al op jonge leeftijd, andere mensen ontdekken hun aanleg soms op veel latere leeftijd. Het DNA-verleden geeft niet zozeer de emoties of de gedachten voor verbeelding, maar meer het talent van het scheppend vermogen dat zich kan uiten.

Voorbeeld: mijn vader was creatief met hout, maar ook met muziek. Hij speelde trombone in een fanfarekorps, maar kon geen noot lezen. Hij deed maar wat en het klonk altijd goed. In dat opzicht lijk ik op mijn vader, ik doe ook maar wat. Ik schilderde hem destijds.

Nu kan het nog zijn dat je opvoeding je talent negatief beïnvloedt. Jammer natuurlijk, maar het kan gebeuren. Dan bepaalt je verstand hoe je verder moet en dat kan behoorlijk in de weg zitten. Misschien heb je wel geleerd dat sommige dingen ‘niet netjes’ zijn of niet ‘zo horen’. Probeer die regeltjes te omzeilen door naar je hart te luisteren, dan komt alles toch weer goed.
Beide verledens, 1 en 2, staan vaak niet geheel los van elkaar.

3. Invloeden van buiten

Deze worden waargenomen en doorgegeven door de zintuigen. Een geur, een smaak, een beeld, een geluid of een aanraking kan een associatie oproepen. Voorbeeld: Het komt voor dat je iets waarneemt, bijvoorbeeld de schoonheid van een herfstbos, je hoort bladerengeruis, je ziet kleuren, je ruikt de herfst, je voelt de wind op je gezicht. Zo’n intense emotie kan rechtstreeks het hart (je inspiratiebron) in gaan. Je valt stil en geniet. Niettemin kan het gebeuren dat je eerst alles gaat benoemen en waarderen met het hoofd, dan maken de zintuigen een omweg. Thuis maak je snel wat schetsen van wat je die dag hebt meegemaakt.

4. Kosmische of universele invloeden

Flower of Life

Hiermee bedoel ik dat je inspiratiebron kan worden gevoed door inzichten, wijsheid en bewustzijn. Het kan zomaar gebeuren, dat je gezeten achter je ezel, plotseling een beeld waarneemt dat uitgedrukt wil worden. Het lijkt dan wel alsof jouw stijl en techniek nodig is om dat beeld te schilderen. Je bent dan de tussenpersoon die het mag doen. Ik heb dat “go with the flow” regelmatig meegemaakt en ben er dan verbaasd over wat er op mijn schildersdoek komt te staan. Belangrijk voor je inspiratiebron is dat er energie nodig is om deze processen feilloos te laten verlopen. Nu kan ik het wel over voeding en leefwijze gaan hebben, maar daar is deze website niet voor bedoeld ;).

Ook het ego, gedachten en emoties kunnen innerlijke creatieve processen verstoren. Gedachten als “ik moet iets goeds maken, nu moet ik scoren, ik wil gewaardeerd worden, ik bak er niks van” leiden meestal tot niks.

OK, daar zijn we uit, de inspiratiebron is gevuld. Hoe nu verder? Hoe manifesteren we de inspiratie? Hoe gaan we de ideeën tot uiting brengen?

Soms weten we het meteen en kunnen we aan de slag na overleg met het verstand, dat de ervaring en techniek onder zijn beheer heeft. Als je echter geen idee hebt hoe je je inspiratie kunt uiten, raad ik het volgende aan:
Ga er voor zitten, definieer heel duidelijk wat je wilt en laat het vervolgens helemaal los, ga iets geheel anders doen. Zonder dat je het merkt wordt er tussen hart en hoofd hard gewerkt aan je definitie. Na enige tijd herhaal je wat je wilt en voici, je weet wat je te doen staat. Zo werkt het bij mij, dus waarom niet bij jou? Succes!

Share on Facebook0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someone